Roltrappen

Person Wearing Black Backpack Riding Down the Escalator

Roltrappen zijn de moderne broertjes van de normale trappen. Roltrappen zie je vooral in winkels, treinstations en parkeervoorzieningen.

Lang geleden kocht Charles Seeberger het idee over van ontwerper George Wheeler. Seeberger verbeterde het ontwerp en zag kans om het verbeterde idee te gaan realiseren. Zodoende werd de eerste roltrap geïnstalleerd voor een attractie op Coney Island in New York. Later heeft Nathan Ames patent aangevraagd op het ontwerp.

In Nederland werd de eerste roltrap geinstalleerd in 1926 in het gebouw van de Bijenkorf in Den Haag. Deze roltrap werd groots bekendgemaakt en stond in alle kranten aangekondigd. Heel Nederland moest weten van de roltrap die wel 4000 personen per uur zou kunnen gaan vervoeren. Toch is een roltrap niet per se de meest efficiente manier van traplopen. Dit is zo omdat natuurlijk niet iedereen loopt op een roltrap maar mensen vooral stilstaan. Als mensen op deze manier een roltrap gebruiken is zelfs een normale trap efficienter. Om deze reden is de regel er gekomen dat mensen die stilstaan aan de rechterkant van de roltrap moeten gaan staan en de mensen die haast hebben en door willen lopen dat aan de linkerkant kunnen doen.

Natuurlijk is de ‘normale’ roltrap het meest gebruikt en het bekendste, maar tussen 1861 en 1947 werd de eerste spiraalvormige roltrap ontworpen door Jesse Reno. Dit soort varianten kom je vooral tegen op bijvoorbeeld Time Square in Hong Kong.